ODPRAVLJANJE PIGMENTNIH MADEŽEV

Odpravljanje pigmentnih madežev (hiperpigmentacija)
Hiperpigmentacija je madež svetlo rjave do temno rjave barve, ki se pojavi na obrazu, rokah in drugih vidnih delih telesa, ki so bili izpostavljeni soncu.

Kakšne vrste hiperpigmentacije poznamo?
Obstaja veliko vrst hiperpigmentacije, najpogostejše pa so tri:

 • Prva vrsta so madeži, ki se pojavljajo na delih telesa, ki so pogosto izpostavljeni soncu, kot so obraz, roke in podobno. Večinoma se pojavljajo kot majhne, ​​temne lise na koži.
 • Druga vrsta se imenuje melasma ali pogosto “nosečniška maska”, saj prizadene kar 90 odstotkov nosečnic. Melasma se pojavi kot posledica hormonskih vplivov in povzroči temne in nepravilno oblikovane površine na obrazu ali rokah, ki so lahko precej velike. Melasma je pogosta težava kože, ki se kaže kot rjavo kopičenje običajno na licih, nosu, čelu, bradi in nad zgornjo ustnico. Lahko se pojavi tudi na drugih delih telesa, izpostavljenih soncu, kot sta podlaket in vrat.
 • Tretja vrsta je postinflamatorna hiperpigmentacija, ki se pojavi, ko se poškodba kože ali rane zaceli in ​​pusti ravno površino spremenjene barve. Najpogostejša je pri pacientih z aknami, lahko pa jo povzročijo tudi kozmetični postopki, kot so dermobrazija, laserski tretmaji in kemični piling.

Zakaj nastane hiperpigmentacija?
Hiperpigmentacijo povzroča prekomerna proizvodnja melanina (pigment, ki koži, lasu in očem daje naravno barvo). To pretirano proizvodnjo melanina povzroča več dejavnikov, glavna pa so izpostavljenost soncu, genetska nagnjenost, starost, hormonski učinki na koži ali vnetja. Vendar pa je izpostavljenost sončni svetlobi vzrok hiperpigmentacije številka ena, ker sončna svetloba aktivira proizvodnjo melanina. Melanin deluje kot naravno sredstvo proti soncu, ki vas ščiti pred škodljivimi UV žarki, vendar lahko prekomerrna izpostavljenost sončni svetosti moti ta proces, kar povzroči hiperpigmentacijo. Ko se pojavijo temne lise, lahko nadaljnja izpostavljenost sončni svetlobi še poslabša stanje.
Drugi najpogostejši vzrok so hormonski učinki, ki povzročajo določeno vrsto hiperpigmentacije, melasme. To je še posebej pogosto pri ženskah, ker ga povzročajo ženski hormoni estrogen in progesteron, ki v primeru neravnovesja spodbujajo prekomerno proizvodnjo melanina. Obstajajo drugi dejavniki, ki lahko povzročijo temnejšo madež na koži, vendar se ne štejejo za hiperpigmentacijo.

Zakaj je odpravljanje težav z hiperpigmentacijo z EFB Beaute IPL tako uspešna?
EFB Beaute® IPL imajo patentirano valovno dolžino 475 nm (rumena luč), ki omogoča varno in učinkovito odstranjevanje hiperpigmentacije. EFB Beaute® uporablja najnovejšo metodo odstranjevanja hiperpigmentacije, starostnih peg in madežev, ki jo je potrdilo francosko ministrstvo za zdravje. To je metoda selektivne odstranitve hiperpigmentacije brez uničenja okoliškega zdravega tkiva.

Koliko tretmajev je potrebnih?
Po samem postopku madež potemni. Čez 7 -10 dni se stranki svetuje tretma z mehanskim pilingom. Za odpravljanje težav z madeži je potrebno je napraviti od 1-3 tretmajev v razmaku 8 tednov. Če se hiperpigmentacija ponovno pojavi v poletnem obdobju, se svetuje ponovitev postopka v jesensko- zimskem času.

Nega kože po tretmaju
Pomembno je, da uporabite vlažilno kremo in zaščitni faktor 50 spf. Tretiran predel naj se ne izpostavlja soncu vsaj 4 tedne. Če se ni mogoče izogniti ličenju, priporočamo uporabo mineralne kozmetike.

Kaj mora stranka upoštevati med IPL tretmaji:

 • ne sme se izpostavljati soncu in UV žarkom (naravnemu, v solariju),
 • ne sme uporabljati samoporjavitvenih izdelkov (krem ali losjonov),
 • ne uporablja zdravil, ki povzročajo fotosenzibilnost.

Tretmajev se ne izvaja:

 • strankam, ki uživajo katerokoli zdravilo razen paracetamola, aspirina in kontracepcijske tabletke
 • strankam, ki uporabljajo kakršne koli kreme, ki jih predpisuje zdravnik
 • strankam z določenimi oblikami epilepsije, povezane z utripajočimi žarnicami, osebe z defibrilatorjem
 • na območjih s sumljivo pigmentacijo, herpesom ali psoriazo
 • nosečnice